30. 5. 2011

Zvony na žiarskom kostole majú svoje mená a budú mať 10 rokov



Pred desiatimi rokmi som navštívil firmu pána Michala Trvalca v Žarnovickej Hute, ktorá sa zaoberala v tom čase hlavne odlievaním kostolných zvonov. Pán Trvalec pracoval kedysi, ako odlievač hliníka v ZSNP. Zaujímalo ma či je to vôbec možné začať odlievať kostolné zvony so skúsenosťami z odlievania hliníkových odliatkov a vôbec ako sa niekto dokáže zapracovať a nazbierať dostatok výrobných skúseností na takú zložitú výrobu, ako je bezosporu výroba zvonov. Výroba zvonov to nie je len odborná hutnícka práca.

Pripravené zaformované jadrá pre nové zvony
Výroba zvonov je najmenej na päťdesiat percent aj umelecká profesia. Pri odlievaní zvonov nestačí len vyrobiť kvalitný odliatok, zvon musí mať aj požadovaný zvuk. Špecialisti to prísne skúšajú a jeho zvuk musí byť zaraditeľný do požadovaných hudobných stupníc.

M. Trvalec začínal bez skúseností a bez zvonárskej tradície a aj preto sú jeho výsledky obdivuhodné. Nie je asi náhoda, že sa volá Trvalec, ale aj tak by bolo lepšie možno meno Vytrvalec. Je všeobecne známe, že najznámejšie zvonárske rodiny z Čiech /Dytrichovci/ mali niekoľko storočnú tradíciu a boli časy, keď ich miesto bolo pri kráľovskom stole na pravej strane od kráľa.

Keďže sme Michala poznali ešte z čias práce v ZSNP dosť podrobne nám vysvetlil technológiu formovania, prípravy formy a odliatia zvona, je to do istej miery výrobné tajomstvo, hlavne namiešať formovaciu hmotu a to množstvo najrôznejších prísad, samotné zloženie bronzovej zliatiny je známe a skladá sa zo 78 percent medi a 22 percent cínu.

Pri našej návšteve sme mali naozajstné šťastie práve boli vyrobené zvony pre nový kostol v Žiari nad Hronom.

Hotové zvony v popredí zvon Sedembolestnej P. Márie

Čakali pred dielňou na prevoz do Žiaru. Dovolím si Vám predstaviť tri zvony, ktoré boli na žiarskom kostole Sedembolestnej Panny Márie posvätené 14. septembra 2001 a následne bol aj kostol vysvätený 22. septembra 2001. Ja vám predstavujem tieto zvony pred dielňou v Žarnovickej Hute. Zvony po posvätení dostali mená najvyšší na veži sa volá misionár /na pamiatku žiarskeho rodáka p. Černaja/,

Pripravené zvony, v popredí zvon Moyses s plastikou venovanou Sv. Cyrilovi a Metodovi, ako druhý v poradí je zvon misionár

druhý sa volá Moyses a posledný – spodný na 28 metrovej veži je zasvätený Sedembolestnej Panne Márii. Má váhu 350 kilogramov. Plastické reliéfy, ktoré sú zobrazené na zvonoch vytvorila akademická maliarka Zuzana Komendová.

Práve v čase návštevy sa nám podarilo nafotiť aj formu pre najväčší zvon, ktorý bol v tejto zvonárskej dielni vyrobený predkladám čitateľom tohto článku jeho fotografiu. Je to 1200 kilogramový zvon Michal pre kostol v Hlohovci.

Príprava na odliatie najväčšieho zvona pre Hlohovec

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára