17. 6. 2015

Umelecké dielo „Slnko“ na Základnej škole, Jilemnického ulica č.2. v Žiari nad Hronom


Celkový pohľad na školu


   V šesťdesiatych rokoch 20. storočia bola v obsadenosti škôl zložitá situácia. Školákov bolo toľko, že žiaci museli chodiť na dve smeny, jedna skupina ráno a druhá odpoludnia, veľmi zložitá bola takáto situácia aj pre rodičov a tak bolo rozhodnuté o výstavbe IV. Základnej školy. Začala sa stavať v roku 1970 a stavala sa neskutočne dlho a zariaďovanie inventáru sa začalo až v roku 1985, teda po pätnástich rokoch. Škola bola otvorená 1. 2. 1986 a jej prvým riaditeľom bol Mgr. Gejza Nagy.
    Na priečelí školy bolo umiestnené umelecké dielo „Slnko“, keďže ho vytvoril český umelec uvádza sa niekde aj názov „Slunce“. Autorom tohto umeleckého diela je Bohumíl Míra s kolektívom. Bohumil Míra sa narodil v roku 1922 v Orlovej, okres Karviná. Je to veľmi úspešný dezigner, keramik a sochár. Len pre lepšie zoznámenie sa s majstrom, on je vo svojich dezingnarských kúskoch autorom mnohých predmetov, ktoré sme celé roky ako občania používali, napríklad „hranatý“ telefón, krásny plastový ružový budík, prijímacia stanica rozhlasu po drôte a podobne, ale zúčastnil sa prác aj na dizejne prednej časti lokomotívy.
Detailný záber n a Slnko

    Vráťme sa však k vlastnému dielu, pravdepodobne z mosadze tvorí ho vlastne pologuľa s priemerom okolo 1,5-2 metre, teda podľa autora slnko, ale podľa naznačených hraníc kontinentov by to mohla byť a Zemeguľa, z ktorej sa vystrkuje 16 rúk držiacich pracovné nástroje najrôznejších profesií, môžeme tu vidieť , moderné lekárske nástroje, hudobné nástroje, chemické nástroje /skúmavka/, poľnohospodárske produkty, Ďalej štetec, kniha, kalkulačka, strojárske súčiastky, ....Jednoducho sú tu naznačené profesie, ktoré budú môcť absolventi tejto školy v budúcnosti študovať.
     Myslím si, že toto dielo je ozaj nadčasové. 
     Záverom uvádzam, že upresnením informácií mi pomohla Ema Hradska, pracovníčka tejto školy.
     
Slnko vzdelania v detaile

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára