5. 6. 2011

Socialistický erb Žiaru nad Hronom bol prijatý mestom 29. októbra 1970


Od 16. storočia do roku 1970 malo mestečko Svätý Kríž nad Hronom neskôr Žiar nad Hronom vo svojej pečati kríž, ako hovoriaci symbol o mene mestečka. V roku 1970 sa tento symbol zmenil a zaujímavé je doslova špekulatívne vysvetlenie prečo sa tak stalo. Vysvetlenie bolo také, že keďže bol Sv. Kríž nad Hronom bol v roku 1955 premenovaný na Žiar nad Hronom tak už kríž, teda pôvodný symbol nevyjadruje mena mesta a treba vytvoriť nový erb. Samozrejme, že dôvody boli výsostne ideologické.

Na nový erb bola údajne vypísaná súťaž, ktorej víťazom sa stal významný slovenský medailér z kremnickej mincovne profesor Andrej Peter.

"Skrubre" na čistenie plynov v prevádzke výroby oxidu hlinitého


Vo svojom návrhu spracoval námet, ktorý odpozoroval v prevádzke Kysličnikáreň žiarskej hlinikárne. Na priloženej fotografii je tento námet doložený, jedná sa o „skrúbre“, ktoré slúžili na čistenie plynov. Vychádza z nich para a dnes po odstavení výroby oxidu hlinitého sa takýto záber nedá odpozorovať. Farebné riešenie erbu červená a strieborná farba symbolizujú premenu červeného bauxitu na strieborný hliník.

Ešte krátky citát z publikácie „Erby a vlajky miest Slovenskej republiky“ /Kartous, Novák, Vrteľ/, 1991 : „ ...keďže používanie pôvodného symbolu stratilo svoje opodstatnenie, mesto roku 1970 začalo používať novotvar so symbolickou skratkou miestnej hlinikárne. Takto vytvorený symbol neprotirečí tradíciám domácej miestnej heraldickej tvorby, v ktorej sa zvykli zobrazovať heraldicky stvárnené dominanty /hradby, veže, kostoly, radnice atď./. Erb Žiaru nad Hronom je teda vytvorený v súlade s pravidlami heraldickej tvorby.“

Už v úvode som zdôraznil, že dôvody boli ideologické a tak toto zdôvodnenie nie je potrebné komentovať. Hádam len taká poznámka či autor náhodou nechcel tými štyrmi dymiacimi komínmi zvýrazniť zdrvujúci ekologický vplyv hlinikárne na celú Žiarsku kotlinu. Ale to sa už nedozvieme.

Mesto prijalo tento erb 29. októbra 1970 a takto platil až do roku 1992, keď sa do erbu vrátil kríž, rieka Hron a žiara. Ale o tom všetkom v ďalšom článku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára