6. 6. 2011

Žiarske fontány


Fontána vo svätokrížskom parku 1907


Fontány patria k architektúre miest . Myslím si, že najmä takých miest, ktoré trpia zvýšenou prašnosťou a naše mesto Žiar nad Hronom na môj žiaľ k takýmto patrí.
Poďme sa teda najskôr pozrieť na históriu fontán v našom meste, možno sa budete diviť, ale keby všetko fungovalo, ako má tak v našom meste by ich malo byť šesť, no a tak teraz poďme po poriadku:
- Prvá a asi aj najvzácnejšia je fontána v Parku Štefana Moysesa, na starých malebných pohľadniciach zo začiatku 20. storočia pekne strieka, nevidieť však presne v strede umiestnené výtvarné dielo, fontána je oplotená vkusným štýlovým plotom. Keď ju niekedy v šesťdesiatych rokoch

dvadsiateho storočia rekonštruovali dali do jej stredu kamenný kvet, musím konštatovať, že celkom dobré riešenie.
Dovolím si zaradiť do tohoto článku aj obrázok fontány z obdobia po roku 1918, žiaľ nie sú veľmi kvalitné.




Pravdou však je, že ja hoci žijem v meste päťdesiat rokov nepamätám si ju, že by bola striekala vodu a tak som ju nazval suchá fontána. Nie je jasný čas kedy fotána vznikla. Fontána je umiestnená v strede pomyselného kríža, ktorý vytvárajú viac ako dvesto ročné lipy v pamiatkovo chránenom parku. Nevieme ani autora fontány.




- Druhou a treťou fontánou boli fontány na Lovčianskej ceste /ulica Alexandra Dubčeka/, obe sú úplne rozbúrané a sú z nich len zostatky, prikladám fotografie.









- Tretia, vlastne štvrtá fontána bola na námestí boli to hliníkové telesá, z ktorých mala v drobných kvapôčkach vystrekovať voda a vytvárať pri osvetlení zaujímavé optické efekty.










Autorom fontány bol akad. sochár Pavel Mikšík, realizáciu hliníkovej časti zabezpečoval Závod SNP, dodávateľom obkladov bol Kameňopriemysel Levice. Fontána bola realizovaná v rokoch 1978-1979. Žiaľ po upchatí trysiek sa stratila funkčnosť fontány a rozstrekovacie trysky boli navŕtané na také priemery, že fontána len chŕlila vodu. Mesto sa s ňou ešte niekoľko rokov trápilo až nakoniec pri rekonštrukcii námestia bola jedna jej polovica zlikvidovaná. Druhá polovica bola definitívne zlikvidovaná pri úpravách námestia v rokoch 2010-2011, ale to už boli ozaj len zbytky.





- Piata fontána bola vybudovaná pri spomínanej rekonštrukcii námestia, zobrazuje kvet a je vlastne zakomponovaná do dlažby námestia, ktoré sa javí, ako kruhy na vode, keď ich nejakým predmetom narušíme / v daždi sa dá tento efekt ozaj pozorovať/. Fontána je realizovaná z ružového ryolitu, typického prírodného materiálu z nášho okolia. Jej autorom je architekt Mojžiš.





V poslednom období je fontána nefunkčná a podľa informácií z tlače má byť zasypaná a využitá ako kvetináč.
- Šiesta fontána je práve v tomto období /2011/ spúšťaná do prevádzky, je to typ brodivej, alebo ešte lepšie prebehovacej fontány. Je to dobrá myšlienka a prajem jej aby sa jej lepšie darilo, ako predchádzajúcim piatim fontánam.

-









Nová fontána v rôznych fázach a rôznom farebnom osvetlení

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára