2. 8. 2011

Spoločné osudy slávnych stavieb



V priestore medzi biskupským kaštieľom vo Svätom Kríži nad Hronom a riekou Hron vznikalo pred druhou svetovou vojnou, možno druhé centrum Sv. Kríža.

Park, starý mlyn, nachádzala sa tu takzvaná Zimmermanova vila, hotel Osvald, Vartička s miestnosťami, v ktorých sa odohrávali napríklad volebné zhromaždenia. Po druhej svetovej vojne zostali tieto miesta skoro bez života. Čo sa vlastne stalo?

Poďme teda postupne, v Zimmermanovej vile bývala podnikateľská rodina Zimmermanovcov, ktorá sa pričinila o rozvoj kamenárskeho priemyslu vo Sv. Kríži, začínala s výrobou kvalitných mlynských kameňov z limnokvarcitu, kameňa, ktorý bol vlastne domácou surovinou. Mlynské kamene sa vo veľkom vyvážali do zahraničia. Zimmermanovci boli nemeckého pôvodu a vo Sv. Kríži žili viac ako 80 rokov. Počas druhej svetovej vojny odišli niekde k Mníchovu a do nášho mesta sa už nikdy nevrátili /v dopisoch svojim známym tento odchod neskôr oľutovali/.

Vila bola zničená 1. októbra 1944, údajne následkom výbuchov pri ktorých bol odstrelený most cez Hron. Most podmínovala ustupujúca Slovenská armáda spolu s partizánmi pred ustupujúcou nemeckou presilou.

Pohľad na hotel Osvald, v popredí rieka Hron


Pri tomto výbuchu bol zrúcaný aj hotel Osvald, ktorý tak isto vlastnil majiteľ nemeckej národnosti, jednalo sa o penzión, v ktorom mali svoju živnosť „počestné tzv. ľahké dámy Sv. Kríža“. Majiteľ sa z mesta tak isto vysťahoval.
Celá oblasť sa už nikdy v takomto smere nezrenovovala, mesto si za svoj zvolilo opačný smer. Ako spomienka na túto lokalitu zostalo len niekoľko zaujímavých fotografií. Na olejomaľbe nášho mesta sa vyníma Zimmermanova vila.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára