10. 2. 2013

Pamätník Sv. Kríža pri ceste na Svätokrížske polia

















Pamätník Svätého Kríža

Pamätník a Žiar nad Hronom
Na pravej strane cesty zo Žiaru do Lovče sa nachádza zaujímavý pamätník Svätého Kríža s vyznačeným letopočtom výstavby 1858.Toto je pre našu generáciu dátum, ktorý nabáda na rôzne úvahy, hlavne v tom, že bol postavený v časoch, keď vo Svätom Kríži pôsobil Štefan Moyses. 

Dátum na pamätníku

   Pamätník tvorí asi päť metrov vysoký Svätý Kríž s kamennou ohrádkou asi dva krát dva metre a s kľakátkom, teda kamennou doskou na ktorú sa dá pri modlení kľaknúť. Celé dielo je vytvorené z ružového ryolithu s najväčšou pravdepodobnosťou hliníckeho.
   Pokúsil som sa zistiť pri akej príležitosti tu bol tento pamätník vybudovaný, jedna pamätníčka ma usmernila, že to bol vlastne Kríž pri ktorom sa obyvatelia modlili pred vstupom na pole. Mňa napadla iná myšlienka, pod pamätníkom sa tiahne už úplne zarastená cesta a táto pokračuje smerom na súčasnú nemocnicu a ďalej na Kupču. Podľa mňa tadiaľto mohla viesť aj pôvodná cesta na biskupský majer Kupča, dokonca v niektorých častiach tejto cesty sú zachovalé aj akoby zbytky dubovej aleje. Teda cesta, ktorá slúžila Štefanovi Moysesovi, aby sa na koči dostal na Kupču.
Detail pamätníka

   Tento názor potrebuje ešte potvrdenie, ale mne to jednoducho tak vychádza a predovšetkým chcem predstaviť tento zaujímavý pamätník

Pozostatok dubovej aleje ?
Bočný pohľad na pamätník

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára