10. 3. 2013

Svätokrížska Anderleho sódovkáreň


P. Anderle , Pecník a technologické zariadenie






   V kronike mesta Žiar nad Hronom som našiel údaj, že pri zakladaní Komunálnych služieb respektíve likvidácii živností remeselníkov vo Svätom Kríži nad Hronom sa v zozname tých, ktorí vstúpili do Komunálnych služieb uvádza aj vdova Anderlová so svojou  sódovkárňou. Nič viac tam nie je napísané. Celý proces likvidácie živností sa začal v roku 1949,  vtom čase bolo v Komunálnych službách združené 17 činností, v 1950 to bolo 50 a Komunálne služby mali 200 zamestnancov.
    Vnučka pani Anderlovej mi zapožičala tri fotografie z prevádzky spomínanej sódovkárne. Sú to dosť vzácne fotografické zábery, lebo v našom meste máme vlastne prvé fotografie konkrétneho technologického zariadenia z prvej polovice 20. storočia. Prvá fotografia predstavuje pána Kolomana Anderleho /1879-1935/ a teda bola vyhotovená pred rokom 1935 /lebo v roku 1935 p. Anderle umrel/. Je to ten sediaci muž s fúzmi, stojaci vysoký muž na fotografii je František Pecník, ktorý v sódovkárni viedol celú výrobu. Ďalej tu vidíme celé zariadenie na nasycovanie vody oxidom uhličitým. V bedničkách sa tu predstavujú aj výrobky sódové fľaše s kovovým uzáverom a menšie fľaše možno pol litrové, do ktorých sa plnil žltý /citrónový/ a červený /malinový/ nealkoholický nápoj. Populárne sa aj s náplňou volali  „krachelky“ pre zvuk, ktorý pri otvorení vydávali. Zaujímavá je na strope namontovaná transmisia, ktorou sa pomocou hnacích remeňov prenášal pohyb na jednotlivé zariadenia.
P. Pecník a p. Anderlová

     Na druhej fotografii ja už pani Ilona Anderlová /1886-1975/ so zariadením a znova s pánom  Františkom Pecníkom. S týmto zariadením pravdepodobne vstúpila aj do Komunálnych služieb / iste nie dobrovoľne/.
      Na tretej fotografii je Anderlovský dom, kde sa výroba týchto nealkoholických nápojov realizovala. Tento dom ešte stále stojí na ulici SNP v Žiari nad Hronom, v osemdesiatych rokoch bola však jeho časť zbúraná a na tomto mieste bola vybudovaná nová prístupová cesta na športový štadión /bolo to v rámci televíznej súťaže „Sami sebe“, v ktorej súťažil Žiar nad Hronom s Košicami/.
Anderlovský dom vo S. Kríži nad Hronom

     Na záver by som si dovolil malé vysvetľujúce doplnenie, v Žiari sa úplne inej časti mesta hovorí sódovkáreň, je to budova pri začiatku autobusovej stanice / v pravo v smere od železničnej stanice/, pravdepodobne to bude tak, že na základe živnosti p. Ilony Anderlovej sa neskôr výroba rozšírila v novej budove, lebo  podľa historika Petra Ratkoša mala prevádzka v Žiari nad Hronom v roku 1975 už 24 zamestnancov. Firma sa volala Stredoslovenské pivovary a sódovkárne – výroba nealkoholických nápojov.
      Je veľmi pravdepodobné, že táto malá prevádzkáreň bola základom neskoršej výroby nealkoholických nápojov v Žiari nad Hronom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára